1. Welke factoren zijn belangrijk bij het ontwerp van een parkeergarage?
Welke factoren zijn belangrijk bij het ontwerp van een parkeergarage?
30 juni, 2021

Welke factoren zijn belangrijk bij het ontwerp van een parkeergarage?

Bij het ontwerpen van een parkeergarage zijn er groot aantal factoren waar rekening mee gehouden dient te worden. Storax denkt graag mee tijdens de ontwerpfase en kan u adviseren over diverse onderdelen.

  • Gevel
  • Entree
  • Veiligheid
  • Dilatatie
  • Vluchtmogelijkheden
  • Brandveiligheid

Waar moet een gevel van een parkeergarage aan voldoen?

Het is van belang dat de gevelbekleding voor een parkeergarage voldoende ventilerende eigenschappen heeft om te voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Ook is het goed om gebruik te maken van het daglicht om er zorg voor te dragen dat er genoeg licht binnen komt. Hiervoor is dus een “open”  gevel nodig waarbij licht binnenkomt maar reginslag niet en het licht juist niet hinderlijk naar buiten schijnt, denk aan de koplampen van de auto’s en de binnenverlichting.

Storax kan deze behoefte vervullen met de lamellenwanden. Deze bieden een complete oplossing voor de parkeergarage met de geïntegreerde segmentdeuren en trafopuien.

Entree

Bij een mooi ontwerp hoort een indrukwekkend welkom. Dit visitekaartje kan worden afgeven met de Storax Entreematten. Punten om aandacht aan te geven zijn, wat is de juiste afmeting voor de mat? Welke schoonloop, droogloop of borstelende inlage past het beste bij de omgeving en vloerbedekking?

Veiligheid loopverkeer

Een belangrijk onderdeel bij het ontwerpen in het algemeen is het garanderen van de veiligheid voor de bezoeker.  Bij een parkeergarage kunnen er een aantal onveilige situatie zijn, zoals een gladde vloer of gevaarlijke trappen. Er zijn diverse antislip vloeistoffen of profielen om deze situaties veilig te maken.  Denk hierbij aan antislip traptreden of antislip-vloeistof

Brandveiligheid – ventilatie en vluchtmogelijkheden

Brand is altijd een groot gevaar voor de personen binnen een gebouw. Goede ventilatie, brandwerende producten en vluchtmogelijkheden beperken het risico voor de gebruiker. Een  parkeergarage dient brandveilig te zijn conform het Bouwbesluit. Omdat veel parkeergarages de maximale brandcompartiments-grootte volgens Bouwbesluit van 1.000 m2 overschrijden en compartimentering niet altijd praktisch is, zoeken wij naar een gelijkwaardige oplossing. Omdat de brandomvang slechts uit enkele auto’s bestaat, kan compartimentering achterwege blijven, mits:

  • brandweerinzet mogelijk is door rookbeheersingmaatregelen;
  • acceptabele brandweerinzet;
  • installatietechnisch brandbeveiligingsniveau.

De brandventilatie speelt hierin een grote rol en is vrijwel altijd maatgevend boven de normale gebruiksventilatie. De eerder omschreven lamellenwanden kunnen hierbij helpen maar indien deze zich bevinden in een brandscheiding zijn er aanvullend brandvertragende roosters benodigd. Deze roosters zijn voorzien van een opschuimend materiaal wat uitzet vanaf 140 graden Celsius en op die manier de toevoer van zuurstof verhinderd. De roosters zijn recent door Storax getest op grote afmetingen (tot ca. 3 m2 uit 1 deel gecertificeerd) en kunnen direct achter de lamellenwand/-roosters worden geplaatst d.m.v. brandwerende zwelband.

Er zijn dus producten beschikbaar om er voor te zorgen dat de brand en rook minder gevaarlijk kunnen worden. Er zal nog wel een vluchtroute nodig zijn. Bij een ondergrondse parkeergarage is dit een grotere uitdaging dan bij een bovengrondse. Met behulp van Storax Vluchtluiken is het mogelijk een nooduitgang te creëren in het geval wanneer deze boven een parkeergarage geplaatst moet worden.

in geval van calamiteit geopend wordt door middel van een signaal vanuit de brandmeldcentrale, dit gebeurt elektrisch / hydraulisch. Het unieke aan dit systeem is dat zelfs bij het niet ontvangen van dit signaal, door uitval van hoofd- of noodstroom, het vluchtluik altijd nog geopend kan worden door het noodenergiesysteem (NES). Dit systeem biedt dus een extra veiligheid, waardoor het vluchtluik zeker opent.

Dilatatie

Een parkeergaragevloer is onderhevig aan zware belasting, vaak zelfs 24 uur per dag. Indien er uitzettingen zijn van de vloer door de dynamische lasten en vloereigenschappen zijn er constructieve dilatatieprofielen / voegprofielen benodigd om deze werkingen op te vangen. Vaak worden er waterdichte dilatatieprofielen  toegepast mocht er een mogelijkheid zijn dat er vocht bij kan komen door bijvoorbeeld lekkages.

Storax heeft een aantal voegprofielen in het assortiment speciaal ontwikkel voor deze toepassing.

Wilt u meer informatie of advies? Neem dan contact met ons op:
Tel: 078-3030900
E-mail : storax@storax.nl

Referenties parkeergarages

Archief

Volg ons via