Een healing environment, of helende omgeving, verwijst naar een fysieke of psychologische ruimte die opzettelijk is ontworpen om genezing, welzijn en een gevoel van comfort te bevorderen voor mensen die fysieke of mentale gezondheidsuitdagingen ervaren. Dit concept wordt vaak toegepast in zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, klinieken en revalidatiecentra, maar het kan ook relevant zijn in verschillende andere contexten, waaronder huizen en werkplekken.
Welke aspecten zijn er belangrijk bij het maken van een healing environment?
Lees hier meer over alle onderdelen die een bijdrage leveren bij het maken van een healing environment.
Acrovyn muurbescherming toegepast
Iedere ruimte binnen het ziekenhuis heeft een eigen functie. De keuze van kleuren of structuren hangt af van het doel. Lees hier meer over welk effect kleuren, structuren en kunst hebben op het maken van een healing environment.
Healing Environment brochure & Stalenkettingen
Vraag naar de brochure met informatie over een healing environment en relevante referentieprojecten + de nieuwste stalenkettingen met alle designkleuren en prints.
Boek Builiding to Heal
“Building to Heal: New Architecture for Hospitals” onderzoekt hedendaagse uitdagingen in de gezondheidszorg en presenteert innovatieve oplossingen in ziekenhuisarchitectuur. Het boek behandelt de tekortkomingen in gezondheidssystemen en benadrukt de rol van architectuur in het genezingsproces. Opgebouwd in drie hoofdstukken (“Symptomen,” “Diagnose,” en “Therapie”), analyseert het de urgentie van het aanpakken van symptomen in de maatschappij en architectuur. Experts uit diverse vakgebieden diagnosticeren de complexe oorzaken in het tweede deel, terwijl het derde deel zeven wetenschappelijk onderzochte omgevingsvariabelen voor succesvolle therapie introduceert. Internationale case studies illustreren hoe bewuste vormgeving genezing bevordert. Het boek overbrugt de kloof tussen expertise in ziekenhuisarchitectuur en de noodzaak voor aandacht van planners, politici en het publiek voor dit cruciale gezondheidsaspect in de hedendaagse architectuur.
Projectreferenties uit het boek
Lees in het volgende blok meer over deze projecten.
Wilt u het boek winnen? Stuur nu dan uw aanvraag in.
Isala ziekenhuis Meppel
Vakwerk heeft een stress verlagende omgeving gecreëerd voor het Isala-ziekenhuis. Dit omvat een makkelijke navigatie, gastvrije entree en comfortabele zitbanken. De ligging aan het Reestdal, met daglicht en groen uitzicht, draagt bij aan kortere ligduur. Het horizontaal georganiseerde gebouw voelt meer als een ‘gezondheidscentrum’ dan een traditioneel ziekenhuis, aangepast aan het profiel van Isala met focus op ouderenzorg en hoge patiëntomzet.
Zuyderland MC Sittard
In het jaar 2000 kreeg Abe Bonnema de opdracht om een revolutionair ziekenhuisconcept te ontwikkelen, gericht op de patiënt. Het resultaat was een ziekenhuis van de 21ste eeuw met alleen eenpersoonskamers, waarbij flexibel werken werd geïntroduceerd. Bij het ontwerpen van het Orbis Medisch Centrum stond opnieuw de patiënt centraal, wat leidde tot een ziekenhuis met een lineaire structuur en flexibele ruimte-indeling voor uitbreidingsmogelijkheden zonder concessies. Flexibiliteit was een kernwoord, met aandacht voor volumeflexibiliteit, ombouwflexibiliteit en initiële flexibiliteit, inclusief een technische tussenlaag.
Prinses Maxima Centrum Utrecht
Het Prinses Máxima Centrum is ontworpen met ontwikkelingsgerichte zorg als basis, met speciale aandacht voor het kind en het gezin. Het centrum heeft patiëntensuites met aparte kamers voor het kind en de ouders, die verbonden of gescheiden kunnen worden. Elke kamer heeft toegang tot een eigen buitenruimte en badkamer. Belangrijke elementen zoals daglicht, lucht, overzicht, en structuur zijn zorgvuldig ontworpen om het genezingsproces te ondersteunen. Een rustgevende omgeving met aandacht voor natuurlijke processen bevordert het welbevinden en herstel van de jonge patiënten. Verschillende leeftijdscategorieën hebben hun eigen ruimtes, aangepast aan hun behoeften, terwijl gemeenschappelijke ruimtes gezinsactiviteiten mogelijk maken.
UMCG Groningen
Voor het UMCG heeft Sax Architecten de ziekenhuissfeer van vroeger wordt bewust vermeden. Middels warm kleurgebruik, fotobeelden op de wanden van de onderzoeksruimtes en sfeervolle wachtruimtes.
Sherpa Blaricum
Sherpa streeft ernaar dat iedereen recht heeft op een aangenaam leven met een eigen thuis. Het appartementencomplex in Blaricummermeent, ontworpen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, weerspiegelt deze filosofie. Het interieur, met Acrovyn by Design muurbescherming, bevat verdiepingshoge kunstwerken die de woonkamers een pastorale uitstraling geven en verbinden met het polderlandschap. Hallen en andere ruimtes zijn beschermd met Acrovyn 2000-platen in 36 designkleuren, wat een prettige, huiselijke sfeer creëert en bijdraagt aan een ‘Healing Environment’.
Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Het centrum heeft een heldere en open uitstraling met rustige basiskleuren en frisse accenten, waaronder Acrovyn stootlijsten TP-100 en TP-150 van Storax. Deze stootlijsten beschermen niet alleen de muren, maar dragen ook bij aan de gewenste sfeer. Storax werkte samen met de architect om speciale kleuren voor de stootlijsten te produceren en verzorgde zowel de productie als de montage voor dit project.
Erasmus MC Rotterdam
Evidence Based Design vormt de fundamenten voor het Erasmus MC, waar verbetering en vernieuwing van hedendaagse zorg en toekomstige gezondheid centraal staan. De focus ligt op uitmuntende zorg in de ruimste zin van het woord. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een aangename omgeving bijdraagt aan het welzijn van zowel patiënten als medewerkers. Daarom zijn aspecten als ruimte, daglicht, uitzicht, oriëntatie, groen en zelfredzaamheid van groot belang binnen deze benadering.
Tergooi MC Hilversum
Het ziekenhuis bestaat uit vier afzonderlijke bouwdelen die visueel met elkaar verbonden zijn door brede, lichte gangen. De oorspronkelijke structuren worden omgevormd tot kantoren en faciliteiten. Een centrale passage fungeert als een soort ruggengraat voor het complex, met serre-achtige gangen en ruime patio’s die zorgen voor licht en een verbinding met de buitenwereld. De gangen bij de behandelingsruimtes zijn voorzien van natuurprints en lichtkleurige muurbescherming. Dit heeft een rustgevend effect op de patiënten.
Amphia ziekenhuis Breda
Een innovatief ziekenhuisconcept dat zich onderscheidt van het traditionele ziekenhuisgebouw. Er is gekozen voor vier afzonderlijke bouwdelen die flexibel kunnen worden gebruikt en ontwikkeld. Deze bouwdelen ogen los van elkaar en worden met elkaar verbonden door een centrale gang en entree.