1. Evides Werkendam
Evides Werkendam
Evides Werkendam
Evides Werkendam
Evides Werkendam
Evides Werkendam
Evides Werkendam

Evides Werkendam

Geponste gevelbekleding van Storax zorgt voor ventilerende afwerking

In Werkendam waren de 8 ventilatiekappen bij de waterwinning van Evides Waterbedrijf NV aan vervanging toe. De nieuwe ‘huisjes’ – die stuk voor stuk bovenop een ventilatieschacht staan – moesten wel zo afgewerkt zijn dat de wanden luchtdoorlatend blijven voor aan- en afvoer van respectievelijk verse buiten- en warme binnenlucht. De nieuwe geponste alumunium gevelbekleding van Storax bleek daarvoor zowel functioneel als esthetisch de geschikte oplossing te bieden.

Ook de vroegere ventilatiekappen werden alle 8 ooit met diezelfde Storax lamellen afgewerkt. Alleen ging het toen om volledig open lamellen die langs de binnenkant afgewerkt werden met gaas om te voorkomen dat er vogels binnen konden vliegen. Dat was niet alleen een hele klus, maar het zag er ook niet fraai uit.

Als constructeur was de firma De Poort volledig verantwoordelijk voor het ontwerp, detaillering, fabricage en montage van deze nieuwe ventilatiekappen. “Toen de bestelling concreet werd, waren wij op zoek naar een betere oplossing voor dit specifieke project,” herinnert zich Rocco van Loenhout (projectleider De Poort).

Met het nieuwe type Storax lamel, hebben we dat euvel gecounterd. In plaats van open lamellen te gebruiken en te combineren met gaas langs de binnenkant, zijn we dit keer uitgegaan van ons gesloten profiel. Dat hebben we zo geponst, dat je toch de nodige ventilatie hebt, terwijl het werk beperkt blijft tot het vast clipsen van de lamellen. Gaas aanbrengen komt er niet meer aan te pas.

Het verschil werd duidelijk bij de montage van de geponste lamellen op de8 prefab constructies. De lamellen zijn trouwens perfect te combineren met afgedichte lamellen, waar een ventilerende gevel bijvoorbeeld ook deels over een ‘blinde muur’ zou moeten doorlopen.

De lamellenwand waarmee de ventilatiekappen bovenop de 8 ventilatieschachten afgewerkt werden, moesten nu eenmaal luchtdoorlatend zijn, aangezien 4 daarvan instaan voor de aanvoer van verse buitenlucht om de elektrische componenten in de ventilatieschachten van het pompstation te koelen.

De andere 4 zorgen dan weer voor de afvoer van de warmte die die elektrische onderdelen veroorzaken. Koos Alblas (Hoofd procestechnicus Evides): “De ventilatiekappen staan namelijk bovenop de in- en uitlaatkokers van de ventilatieschachten van de pompstations. Die pompstations zijn de laatste stap in het proces waarbij het water uit de Maas op natuurlijke wijze voorgezuiverd verpompt wordt naar de waterzuivering locaties van Evides Waterbedrijf. Ze werden gebouwd begin jaren ’70 en de laatste betonrenovatie vond plaats in 2015. Met deze nieuwe installatie, kregen ook de ventilatiekappen een nieuw leven. En dat was hoog tijd, want de vroegere constructies begonnen stilaan door te roesten.”

Dat de nieuwe ventilatiekappen er precies hetzelfde uitzien als hun voorgangers is volgens Koos Alblas geen toeval: “Aangezien de pompstations een ontwerp zijn van de bekende architect Wim Quist, was het kwestie om de originele look zo dicht mogelijk te benaderen, uiteraard wel met modernere materialen. De kappen werden trouwens bij montage in hun geheel op de torens gehesen en van binnen uit vast gezet. Dat was mogelijk dankzij de beloopbare roosters waarmee de vloer was uitgerust”.

Meer weten over onze mogelijkheden?
Neem dan contact op met technisch commercieel manager
Fabian Greveling
Tel: 078-3030914
Mail: greveling@storax.nl