1. Zonwering en Nightcooling ventilatieroosters tegen temperatuuroverschrijding
Zonwering en Nightcooling ventilatieroosters tegen temperatuuroverschrijding
12 oktober, 2021

Zonwering en Nightcooling ventilatieroosters tegen temperatuuroverschrijding


Nachtkoeling Zomernachtventilatie

Door de normeringen in BENG en de steeds betere isolatie in de bouw, bestaat er kans op oververhitting. Om deze temperatuuroverschrijding tegen te gaan zijn hiervoor in het Tojuli regelementen geschreven. De TOjuli-berekening is gekoppeld aan BENG. Met UNIEC 3,de rekensoftware voor BENG, worden alle indicatoren op basis van dezelfde invoer berekend.

Om energieneutraal/milieubewust te bouwen is het de uitdaging om gebruik te maken van passieve koeling. Hiermee wordt namelijk koeling bedoeld waarvoor geen energie voor nodig is.

Zonweringen als passieve koeling

Een effectieve manier om temperatuur overschrijding tegen te gaan zonder extra energie met een grote impact is door zonwering aan te brengen. Storax heeft een uitgebreid assortiment aan buitenzonwering geschikt voor zowel de woning- als utiliteitsbouw. Zie hieronder de mogelijke structurele zonweringen. Naast een  goed doordachte productlijn bieden wij ook een hoogwaardige service met als doel de hele bouwketen te ontzorgen. Dit doen we door mee te denken in ontwerpfase, projectbegeleiding, engineering in DWG of BIM en een volledige montageservice.

 

Storax Zonwering luifel Vaste luifels met horizontale zonweringlamellen, die aan een aluminium draagstructuur gemonteerd zijn. Omdat deze luifels boven de ramen hangen,  verstoren ze het uitzicht naar buiten niet. Bovendien bieden deze systemen bij hoge stand  van de zon tijdens de zomermaanden een goede beschaduwing. Tijdens de   wintermaanden – als de zon laag staat – laten ze de aangename zonnewarmte binnen.
Aluminium zonweringlamellen die verticaal voor de ramen worden bevestigd aan een verankerde draagstructuur op de kozijnen. Dit type structurele zonwering wordt veelal toegepast in de utiliteitsbouw. De aluminium constructie is onderhoudsarm.
Aluminium zonweringlamellen die horizontaal voor de ramen worden bevestigd aan een verankerde draagstructuur op de kozijnen. Net als de verticale lammen wordt ook dit type structurele zonwering wordt veelal toegepast in de utiliteitsbouw. De aluminium constructie is onderhoudsarm.
Om te beantwoorden aan de toenemende vraag naar esthetische, multifunctionele gevelelementen, heeft Storax haar gamma schuifpanelen nog verder uitgebreid. De Loggia-panelen zijn opgebouwd uit kaders, met invulling van aluminium- of houten lamellen. Naast de schuifpanelen op basis van vaste, aluminium of houten zonweringslamellen, zijn ook panelen met kantelbare lamellen beschikbaar.

 

Zomernachtkoeling met inbraakwerende ventilatieroosters

Ook zomernachtventilatie heeft een grote invloed. Ramen kunnen niet altijd open vanwege inbraakrisico, regen en insecten. Daarom bieden de nightcooling ventilatieroosters een mooie oplossing. De roosters voeren de frisse lucht met een groot debiet naar binnen, maar door het toepassen van muggengaas en een afwerking met aluminium lamellen, hou je dieven en muggen buiten. Dit kan een temperatuurdaling van 5 graden opleveren.

Ventilatierooster 431RC2
Dit rooster is bij uitstek geschikt als zomernachtkoeling. Het kan door de inbraakwerende klasse RC2  op plaatsen worden gemonteerd die inbraakgevoelig zijn. Alle zichtbare delen van de inbraakvertragende roosters van Renson zijn 100% in aluminium uitgevoerd, met het oog op een strakke esthetische afwerking en een optimale duurzaamheid (geen roestvorming mogelijk).
Zomernachtventilatie roosters
Ventilatierooster 431
Dit rooster is geschikt voor plekken die niet makkelijk toegankelijk zijn voor eventuele inbraken. Het functioneert als opbouwrooster om ook in de nacht te kunnen ventileren. Het is namelijk voorzien van muggengaas waardoor de insecten niet binnenkomen en dus de hele nacht open kunnen blijven staan.
Zomernachtventilatie nightcooling roosters

 

Bekijk enkele referenties van onze zonweringprojecten

Hoffman Group Borne : Icarus Lamelzonwering verticaal (aangestuurd door een weerstation)
Adri en Zoon Yerseke : Icarus Lamelzonwering verticaal
Bio Science Park Oegstgeest : Horizontale zonwering 
Stinzenhof Twello : Houtlook Zonweringpanelen
2Peer appartementencomplex Cruquius : Aluminium Zonweringspanelen 

Wilt u meer te weten komen over zonwering en nightcooling roosters? Fabian Greveling beantwoordt graag uw vragen en denkt met u mee over een passende oplossing. U kunt hem bereiken op 078-3030914 of greveling@storax.nl.

Archief

Volg ons via